Vård och omsorg

Fjällbackas vårdcentral räddas

Vårdcentralen i Fjällbacka är räddad. På fredagen tog primärvårdsstyrelsen Fyrbodal beslutet att fortsätta driva vårdcentralen i Fjällbacka. Men Brålandas vårdcentral hotas.

Beslutet att ansöka om att fortsätta driva vårdcentralen i Fjällbacka togs eftersom personalen har lyckats i arbetet med att få ekonomin i balans för vårdcentralerna i Tanum. Det säger primärvårdsdirektör Göran Wennberg till Sveriges Radio Väst.

Protesterna mot nedläggning av vårdcentralen i Fjällbacka har däremot inte betytt någonting, säger han. Det är de förbättrade ekonomiska förutsättningarna som betytt allt för beslutet.

När det gäller vårdcentralen i Brålanda tog en enig primärvårdsstyrelse beslutet att inte ansöka om att fortsätta driften. Skälet till det, säger Göran Wennberg, är att det inte går att garantera den medicinska säkerheten där.

Den direkta orsaken är att många års svårigheter att rekrytera läkare till Brålanda.

Senast den 14 april ska vårdgivarna ha lämnat in ansökan om att driva vårdcentraler, så det kan hända att Brålanda vårdcentral blir kvar, men inte i primärvårdens regi, säger Göran Wennberg.

Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".