1 av 2
Petra Sahlgren arbetar med att sy bebiskläder till Röda korsets verksamhet. Foto: Birgitta Andersson/SR Väst.
2 av 2
Hamid Frengieh och Rusmir Dedovic på Vuxenslussen. Foto: Birgitta Andersson/SR Väst.
Trollhättan

Sparkrav hotar sluss ut i arbetslivet

En av de kommunala verksamheter som är hotade, när Trollhättans stad måste spara 100 miljoner nästa år, är Vuxenslussen, som hjälper arbetslösa ut i arbetslivet.

Läs också:

Under tre år har Vuxenslussen aktiverat och kompetensutvecklat arbetslösa som går på försörjningsstöd. En av dem är Petra Sahlgren, som tycker Vuxenslussen hjälpt henne mycket.

– De har hjälpt mig söka nya jobb, och så har jag fått den här praktikplatsen. Det är ju den sociala biten också, skulle det nu gå ner, har man inget arbete heller, så sitter man bara hemma och gör ingenting, säger hon.

Just nu jobbar Petra Sahlgren med att sy bebiskläder till Röda Korsets hjälpsändningar. Hon har varit arbetslös sedan i juni och tycker att Vuxenslussen ger så mycket mer än Arbetsförmedlingen.

– De kan inte hjälpa på samma sätt som de kan här. Här kan man åka ut till olika företag och gå på studiebesök.

På Vuxenslussen ingår det att sitta vid datorn en stund varje dag och söka jobb, det prioriteras här.

Annars jobbar de drygt 30 deltagarna sju timmar om dagen med att sy som Petra Sahlgren, eller med att hjälpa återvinningscentralen Returen alldeles intill med att demontera elektriska apparater, till exempel.

– Vi samarbetar med Returen hela tiden, de hämtar stora pallar med grejer till oss och vi demonterar dem och skickar tillbaka, varje material för sig, säger handledaren Hamid Frengieh.

Förutom att de fyra anställda här på Vuxenslussen kanske förlorar jobbet, så är de bekymrade över att en fungerande verksamhet, som stärker och hjälper arbetslösa i en tid av ständigt ökande arbetslöshet, nu är hotad av nedläggning.

– Det är synd. Det är stor förlust för samhället, säger arbetsledaren på Vuxenslussen, Rusmir Dedovic.

Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".