En del tycker jobbet är för tungt för att jobba heltid. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Trollhättan

Färre kommunanställda jobbar heltid

För första gången på flera år minskar andelen kommunanställda i Trollhättan som jobbar heltid. Och i den grupp som har rätt till heltid, är det flest deltider.

Förra året minskade andelen heltidsanställda i Trollhättans stad från 76 till 75 procent. Det kan ses som marginellt, men det sker efter flera års utveckling mot fler heltider.

Personalchefen Per Johansson tror att det är mättat nu och att den ofrivilliga deltiden nu bara gäller 50-75 personer, någon enstaka procent av alla anställda i kommunen.

Personalen inom vård och omsorg får enligt ett avtal själva välja hur mycket man vill jobba – och där är andelen heltider lägst, 60 procent.

– Möjligen kan det bero på att det sedan lång tid tillbaka har varit så att en hel del har sökt sig till den verksamheten av det skälet att man inte vill jobba heltid, säger Per Johansson.

Per Johansson och Kommunals ordförande i Trollhättan Lennart Andersson är överens om att hoppandet mellan olika arbetsplatser för att få ihop en heltid gör att många heller väljer en arbetsplats – och deltid.

– Men det finns också de som tycker att jobbet är för tungt helt enkelt, man orkar inte jobba heltid, säger Lennart Andersson.

Nu har kommunen sagt upp avtalet. Valfriheten skall finnas kvar – men tiden måste utnyttjas bättre när någon går upp till heltid, tycker kommunen.

– Det skulle kunna innebära att man vissa tider arbetar mer och andra tider arbetar mindre, säger Per Johansson.

– Min bild är att arbetsgivaren, och inte bara här i Trollhättan, har större krav på kvinnans effektivitet än på mannens. Man skall ta tillvara varenda minut, säger Lennart Andersson.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".