David Wilson. Foto: Adam Ihse/SCANPIX.
Sport

Wilson bryter tystnaden

Fotboll. I nästan sex år ledde han Ljungskile SK från division 2 till allsvenskan. När laget sedan missade chansen att stanna kvar i den högsta serien i november ifjol lämnade han Sverige och i fem månader har det varit tyst. Fram till nu.

– Jag har tagit det lugnt och tänkt, säger David Wilson till Radio Väst.

Radio Väst får tag i David Wilson när han hälsar på sin familj i Blackburn i England. Till vardags bor han i Tammerfors i Finland. Under flera år figurerade han flitigt i media framförallt i Västsverige men under 2008 också i hela Sverige när LSK spelade i allsvenskan.

Wilson gjorde sig känd som en frispråkig tränare som gärna höjde rösten både på och vid sidan av planen.

Vart tog du vägen efter förlusten i kvalet i november?

– Jag har varit hemma med min familj. Varit ledig.  Jag har också varit i Aston Villa och kollat på träningar i några veckor och även i Cottbus som spelar i Bundesliga i Tyskland. Det har varit en skön tid.

Saknar du att vara tränare i en fotbollsklubb?

– Stundtals. Men jag har sysslat med fotboll sen jag var 16 år och ibland är det bra att ta en paus.

David Wilson kom till Ljungskile som spelare redan på 90-talet och var med när laget spelade i allsvenskan 1997. 2003 kom han tillbaka och blev spelande tränare och det var under engelsmannens ledning som LSK började nästa resa mot toppen. Från division 2 hela vägen till allsvenskan.

I allsvenskan ifjol blev det bara 24 poäng vilket gav en kvalpalts och väl där vann Brommapojkarna från Superettan tack vare mål på bortaplan.

Men Wilsons facit i Ljungskile totalt sett är utmärkt. Från 2005, när laget gick till Superettan, fram till dess att klubben kvalificerade sig för allsvenskan på hösten 2007 ledde Wilson LSK i 69 matcher. I 35 blev det seger. Det ger en vinstprocent på över 50.

Om du ser tillbaka på dina år i LSK och särskilt säsongen i allsvenskan, ångrar du något?

– Ja självklart finns det saker vi kunde gjort annorlunda, men det finns också saker som man tänker att det gjorde vi bra. Det var en tuff finansiell situation inför allsvenskan eftersom vi bestämde oss för att betala av alla skulder. Så pengarna till spelartruppen var begränsade.

– Men det var ett bra beslut för klubben har en bra grund nu. Men vi gjode ett bra jobb med de spelarna vi hade.

Daryl Smylie och David Leinar har skrivit kontrakt med andra allsvenska klubbar. Är det logiskt i dina ögon att det blev just dem som får fortsätta i den högsta serien?

–Jag kan förstå varför David får göra det. Han är stor och stark. Han har spelat på en hyfsad nivå i Ljungskile. Han har en svaghet med snabbheten men förhoppningsvis har han lärt sig av året i allsvenskan.

– Daryl har en kvalitet som jag tror var anledningen till att Kalmar tog honom. Det finns många mittfältare i Sverige men det finns inte lika många som har hans tajming när det gäller att komma in i straffområdet och bli inblandad i målsituationer.

Kunde fler fått chansen i allsvenskan?

– Alex [Kitic] kan kanske att göra ett bra jobb. Han har en väldigt specifik roll. Om han spelade i ett bättre lag hade kanske kunnat utveckla sitt passningsspel men det var svårt för honom att göra det i vårt lag ifjol.

På frågan om han själv fick några anbud säger Wilson att han  ”förde diskussioner” men inget var tillräckligt intressant. Vilka det var som hörde av sig vill han inte svara på. Om Ljungskiles nya tränare Gudmundur Magnusson vet han ingenting och han tar inte särskilt allvarligt på islänningens påstående om att LSK:s spelare var dåligt tränade när han tog över laget.

– Han kanske menade att dom inte tränade på två månader efter säsongen eftersom dom inte hade någon tränare. Men vi slutade på kvalplats så det visar att vi var bra tränade. Jag kan förstå att ni försöker vara kontroversiella men om man ska köra skiten ur dem nu i januari och februari glömmer man att det väntar 30 matcher i Superettan.

– Vi körde vår metod och vi gick från division 2 till allsvenskan. Det fungerade ganska bra.

Text: Stefan Elofsson
Epost:
stefan.elofsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".