Si och så med skolans plikt att lära barn simma

Skolan är skyldig att se till att barnen kan simma, men det ser väldigt olika ut i kommunerna hur man följer läroplanen.
I läroplanen står det att elever i årskurs 5 ska kunna simma och hantera nödsituationer i vatten, det är de riktlinjer som kommunen har att gå efter, men i en undersökning som Radio Väst har gjort, visar det sig att det ser väldigt olika ut i våra kommuner vilket ansvar man tar. De kommuner som inte har ett badhus eller har långt till badhuset har svårt att följa läroplanen. De tar sig i väg på en badresa för att kolla att eleverna kan simma, så långt går allt enligt planen, men problemet är att de inte har resurser att hjälpa dom elever som inte kan. Bengtsfors kommun har stora problem, de har ingen möjlighet att undervisa elever under skoltid, likaså de skolor i Sotenäs och Uddevalla kommun som har långt till simhallen. I Munkedal har man också problem. Enligt Bengt Herbo -förvaltningschef för ungdoms och kulturförvaltningen i munkedal så har de inte resurser att följa läroplanen. Åmål och Strömstads kommun har däremot en fungerande verksamhet, och också Tanums kommun, och där ska de satsas än mer på simundervisning. Enligt Lillemor Kaltenbach samordningschef på barn och utbildningsförvaltningen så är det på förslag att alla barn i Tanums kommun ska kunna simma i årskurs tre en kvalitetssäkring. Nämnden ska ta beslut i frågan den 28 augusti.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".