1 av 2
Branden på Industrigatan i Åmål i lördags. Foto: Sanna Evaldsson
2 av 2
Foto: Sanna Evaldsson
Åmål

Evakuerade tillbaka i sina hem

Vid sextiden i söndags kväll fick de boende på Industrigatan i Åmål återvända till sina bostäder efter det att en häftig brand bröt ut i ett garage i lördags. Två gasflaskor exploderade i branden och räddningstjänsten fick evakuera 22 personer då det fanns risk för flera explosioner.

Anne Svantesson höll precis på att förbereda inför firandet av sin ena dotters födelsedag.

– Jag slängde ett öga genom fönstret och då såg jag att det var en stor svart rökpelare, säger Anne Svantesson. Jag trodde först att han eldade skräp men det såg vi snart att det gjorde han inte. Så jag rusade ut och kollade och strax efter kom brandkåren.

Anne Svantesson berättar att de blev avvisade från platsen av polisen. De blev hänvisade till en samlingsplats tillsammans med sina grannar. De började prata med grannarna men den diskussionen handlade mest om hur länge de skulle bli stående där, skrattar Anne Svantesson.

Larmet kom vid 15.45 och när räddningstjänsten kom till platsen var garaget helt övertänt. Risken för att flera gasflaskor skulle explodera tvingade räddningstjänsten att upprätta ett säkerhetsavstånd på 300 meter och evakuera sju villor. Avspärrningen gällde fram till klockan 18.40 i söndags kväll så de boende på industrigatan fick antingen sova hos bekanta eller i lokaler som kommunen tillhandahöll. Som tur är för Anne Svantesson så bor hennes familj i Tösse bara någon mil därifrån.

– Min pappa fick tillstånd av brandchefen att komma och hämta oss, säger hon.

En av döttrarna i familjen Sanna Evaldsson hade is i magen nog att ta fram kameran och fotografera branden.

– Ja, jag stod på verandan och tog lite kort, säger hon.

Om att bli tvingad att lämna sitt hem utan förvarning säger hon att man inte han tänka så mycket.

– Det var bara att dra iväg, säger Sanna Evaldsson.

Anders Ekwing
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".