Grovt våld ovanligt i skolan

Grovt våld är ovanligt i skolan och har inte ökat sedan mitten av 1990-talet. Det visar en rapport från Brottsförebyggande rådet.

Trots att det är ovanligt med grovt våld i skolan finns det en tydlig koppling mellan mobbning, skolklimat och utsatthet för våld, konstaterar Brottsförebyggande rådet, Brå.

En av tio elever som uppger att de har utsatts för mobbning har också blivit så illa misshandlade att de tvingats söka sjukvård.

Grovt våld är vanligast i högstadiet. I en tiondel av de polisanmälda fallen av våld i skolan förekom vapen, men skjutvapen är väldigt ovanliga, visar Brås rapport.

Rapporten visar också att mindre än fem procent av de grova våldsbrotten bland ungdomar inträffar i skolan. Underlaget är en kartläggning av de senaste 20 årens domar, där ungdomar mellan 15 och 17 år har dödat någon, försökt döda någon eller misshandlat någon grovt.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".