Saabs framtid

Saabs framtid ännu oviss

Den sparkade GM-chefen Rick Wagoners sorti har ingen omedelbar effekt på hur frågan om framtiden Saabs framtid avgörs.

Saab Automobiles osäkra framtid förändras inte av att ägaren, General Motors, tvingas byta koncernchef.

Möjligen kan den frist på 60 dagar som GM fått, förbättra förutsättningarna att hitta en Saab-köpare.

Det intressanta är inte att GM-chefen Rick Wagoner tvingas avgå utan de nya krav som ställs på GM, enligt Jöran Hägglund, statssekreterare på näringsdepartementet.

– Det kan skynda på en affär, säger han. Den positiva tolkningen av läget är att GM nu har fått 60 dagar till på sig att fortsätta åtgärda sin affärsplan och vidta kraftfulla åtgärder.

Det skulle kunna innebära att GM lägger lite mer manken till att verkligen gå till botten med de intressen som vill köpa Saab, säger Jöran Hägglund.

Vad är den negativa tolkningen?

– Om det är så att GM av olika skäl tvingas stoppa alla flöden över Atlanten. Då får de svårt att stå upp för tillskotten de tänkt att förse Saab med. Då blir det tvärstopp. Men vi har ännu inte fått se några detaljer som tyder på att det finns en risk för det.

Enligt Hägglund finns det ”ett antal” intressenter som uttryckt intresse för att investera i Saab.

– Men hur seriös någon är vet man inte förrän det har skrivits ett avtal, säger han.

Saabs rekonstruktionsgrupp har enligt biltillverkarens ekonomidirektör Lars Hägerborg nått en uppgörelse med GM om stöd i minst fem år. Värdet av denna uppgörelse om GM går omkull eller rekonstrueras i grunden är dock oklar.

Pete Kelly, analytiker på JD Power & Associates, räknar med att GM dröjer till slutet av maj med att lägga fram den nya affärsplan som Obama-regeringen nu kräver.

Han tror att besluten att försöka bli av med Opel och Saab, fattade under Wagoners ledning, ligger fast.

Saabs framtid är betydligt mer oviss än Opels, enligt Kelly, som inte tror på någon svensk-tysk bilallians utanför GM-ramarna.

– De har mycket gemensamt, i bildelar, plattformar och produktion. Men det faktum att Opel vill ha stöd från Tysklands regering gör ett Saab-köp mindre troligt.

Joakim Goksör/TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".