Migrationsverket tyckte inte hotbilden mot mannen var allvarlig – det gjorde däremot migrationsdomstolen. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Mellerud

Flyktingfamilj får stanna i Mellerud

En irakisk flyktingfamilj som är bosatt i Mellerud har fått uppehållstillstånd. Orsaken är att det finns en allvarlig hotbild mot mannen om han skulle skickas tillbaka till Irak.

Familjen med de två barnen, fyra och åtta åt gamla, har tidigare fått avslag av Migrationsverket på sin ansökan om permanent uppehållstillstånd.

Mannen, som haft jobb som personlig livvakt åt en högt uppsatt politiker i Iraks regering, har tidigare utsatts för attentat.

Vid ett tillfälle exploderade en bilbomb som var riktad mot mannens bil och i den bilen fanns också resten av vaktstaben.

Vid ett annat tillfälle blev han och en en kollega beskjutna av personer som låg i bakhåll vid vägkanten.

Migrationsverket bedömde inte att hotbilden mot mannen var så allvarlig när man beslutade att avslå hans ansökan i juli förra året.

Men migrationsdomstolen gör en annan bedömning. Man tycker inte att Migrationsverket har förstått hela bilden utan anser att mannens berättelse om vad som hänt är både sannolik ochn trovärdig. Dessutom har han lämnat en god dokumentation.

Därför får nu mannen och hans familj permanent uppehållstillstånd.

Cecilia Bergil
cecilia.bergil@sr.se
0522-67 00 22

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".