– USA har inget intresse av att ta över GM, sa Barack Obama på måndagen. Foto: Scanpix
Bilindustrin

Obama kräver mer av GM

USA:s president kräver mer eftergifter från fack och personal hos både General Motors och Chrysler för att förhindra en kollaps.

– Vi kommer inte att låta vår bilindustri gå upp i rök, sa den amerikanske presidenten Barack Obama på måndagen, sedan hans särskilda bilkriskommitté fört fram nya hårda krav på rekonstruktioner av USA:s bilindustri.

Samtidigt förklarade Obama att det inte går att bygga bilindustrins överlevnad på ett ”oändligt flöde av skattepengar”.

Han sa också att det krävs mer eftergifter från fack och personal hos både GM och Chrysler för att en kollaps ska förhindras.

Presidenten tryckte även på att investerare och långivare också måste vara inställda på att det federala stödet till de båda biltillverkarna måste få ett slut någon gång.

Låt mig vara tydlig. USA:s regering har varken intresse för eller avsikten att ta över GM, sa han.

Enligt Obama kommer hans regering i stället göra allt för att hjälpa bilindustrin i Detroit att bli världsledande när det gäller att bygga nästa generations ”rena bilar”.

Samtidigt utlovas samarbete med företag specialiserade på billån för att öka flödet av krediter till bilköpare.

Obama utlovade även utökad offentlig upphandling av nya bilmodeller och mer attraktiva inbytesprogram, så att fler amerikaner väljer att byta ut äldre fordon mot nytillverkade.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".