1 av 2
I slutet av februari sköts en 46-årig man ihjäl vid sitt hem i Brålanda. Foto: Stig Hedström/Scanpix
2 av 2
Åklagaren anser att 29-åringen är skyldig till mord. På måndag startade rättegången. Foto: Marie Hedlund/Scanpix
Vänersborg

Rättegång om Brålandamord

I dag inleds mordrättegången i Vänersborgs tingsrätt mot den 29-årige dalslänning som i februari dödade sina två små barns 46-årige morfar i Brålanda i dennes hem.

Bland de många personer som ska förhöras i den två dagar långa rättegången finns den mördade fembarnspappans yngsta barn, den 15-årige son, som själv såg sin pappa skjutas ihjäl med ett hagelgevär.

Gärningsmannen väntade utanför villan när den 46-årige deltidsbrandmannen vid 16-tiden på eftermiddagen kom hem från jobbet på Wargön Allooys.

Pojken träffade först sin pappa på garageuppfarten och gick sedan in för att se på teve. Då hördes ett skott från framsidan av huset.

Utanför fick pojken se sin pappa ligga skjuten och blödande i snön och lyfta handen mot skytten och vädja för sitt liv. Sedan bröt 29-åringen lugnt sitt avsågade hagelgevär som för att ladda om, berättar pojken i polisförhör.

Pappan lyckades kravla sig upp och försökte fly in i huset. På trappan träffades han i ryggen av ett nytt skott och ramlade in i vardagsrummet, där han föll framstupa.

29-åringen rusade efter och fullbordade mordet med upprepade slag med geväret i huvudet på den skjutne. Slagen var så våldsamma att geväret gick sönder.

15-åringen flydde för sitt liv ut genom pojkrummets fönster till närmaste granne. Dagen efter mordet greps 29-åringen i Mellerud.

Relationen mellan den mördade och gärningsmannen är att 46-åringens äldsta dotter levt några år tillsammans med 29-åringen. Tillsammans har de två små döttrar.

Paret flyttade isär hösten 2008. 29-åringen i polisförhör sagt att han inte har något minne av dramat i Brålanda den 11 februari. Han var inte drogpåverkad vid dådet.

Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se
0522-67 00 53

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".