Vård och omsorg

NU-sjukvårdens sparkrav: 130 miljoner kronor

NU-sjukvården går med back. Motsvarande 300 heltidstjänster måste sparas in.

NU-sjukvården kan tvingas skära ner sina kostnader motsvarande 300 heltidstjänster i år.

Hittills i år har verksamheterna gått back med 60 miljoner. Därför måste alla avdelningar se över sina personalkostnader och effektivisera sitt arbete.

– Sjukvården är en väldigt utvecklande organisation. Det kommer hela tiden nya läkemedel, tekniker och så vidare, det är en del av det hela, säger sjukhuschefen Ann-Marie Schaffrat.

Sedan är vi också en väldigt personalintensiv organisation. När det gäller personal har vi ett arbete som vi kallar arbetsanpassad bemanning, där vi måste se över hur vi organiserar arbetet.

Däremot är det i dagsläget inte tal om att varsla personal om uppsägning.

En annan stor personalkostnad är bemanningsföretag som NU-sjukvården och hela regionen kämpat med i många år för att göra sig av med, men där kostnaden ändå ökade med 50 procent förra året.

– Det är första steget att se till att bemanningspersonalen minskar, säger Ann-Marie Schaffrat. Sedan handlar det om att inte förlänga vikariat och även pensionsavgångar.

Patienterna ska inte behöva lida av nedragningarna, enligt sjukhuschefen.

– Vi ska hantera det här på ett bra sätt så att patienterna inte ska märka något.

Elisabeth Cederblad
elisabeth.cederblad@sr.se
0522-67 00 58

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".