Både politiker och sjöbodsägare vill att det ska vara kvar som det är byggt. Foto. SR Väst
Mellerud

Sjöbodarna ska flyttas

En tredjedel av de flytande sjöbodarna vid Sunnanå ska flyttas, det anser både Melleruds kommun och Länsstyrelsen.

Det börjar bli allt klarare hur Sunnanå hamn kommer att se ut i framtiden. Länstyrelsen har nu yttrat sig över kommunens förslag till detaljplansprogram.

Det kan innebära att 16 av de flytande 48 sjöbodarna flyttas till en nordlig hamnbassäng. Dessa 16 bodar är ännu inte sålda.

Enligt Jens Rasmussen, biträdande länsarkitekt, har Länsstyrelsen vägt samman kommunens eventuella ekonomiska uppoffringar och bodägarnas stiuation.

– Flyttningen av bodarna är lika mycket till för att man ska få en något bättre utsikt, säger han.

Med den nya hamnbassängen återställer man samtidigt antalet båtplatser, något som Länsstyrelsen anser är viktigt.

– Man vill också återställa området till den ursprungliga detaljplanens intentioner, att det här ska vara en plats för det rörliga friluftslivet, säger Jens Rasmussen.

Det finns många detaljer att lösa innan det kan bli en detaljplan. Den åttonde april ska kommunstyrelsen i Mellerud ta nästa avgörande bslut och det är att byggnadsnämnden ska ta fram en ny detaljplan.

Många, både politiker och sjöbodsägare, har skrivit till kommunen och sagt att det vore bättre att allt skulle vara kvar som det är byggt. Då skulle kommunen slippa dyra ombyggnader.

Men Länstyrelsen anser att det vore fel.

– Man har faktiskt gjort fel som man behöver rätta till. Och att antalet båtplatser återställs anser vi är viktigt, säger Jens Rasmussen, biträdande länsarkitekt.

Charlotte Andersson
charlotte.andersson@sr.se
0532-158 80

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".