Världskulturmuseet tog priset

Världskulturmuseet i Göteborg vann priset Årets museum i Sverige 2009. Bohusläns museum i Uddevalla som också nominerats vann alltså inte.

Vinnaren tillkännagavs under den nordiska museikonferensens i Malmö den 1 april. Priset delades ut av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

– Priset Årets museum är museisveriges viktigaste utmärkelser, säger Helene Larsson ordförande i jurygruppen Årets museum 2009. Det ska lyfta fram ett museum i Sverige som på olika plan arbetar innovativt och spännande. Vår förhoppning är att priset både ska inspirera och utmana museerna i Sverige.

Juryns motivering lyder: ”Världskulturmuseet får priset för sitt aktiva arbete att spegla samhällsdebatter och aktuella kulturfrågor ur ett globalt perspektiv. Museet har skapat en arena för diskussioner och reflektioner och inte skyggat för kontroversiella och konfliktfyllda ämnen. En målmedveten satsning på unga vuxna ger museet kraft att inspirera till samhällsengagemang i ett långt perspektiv.”

De övriga nominerade museerna var Bohusläns museum i Uddevalla och Polismuseet i Stockholm. Museerna har valts för att de visar prov på nytänkande och förankring i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".