Rekonstruktören Guy Lofalk och vd Jan Åke Jonsson arbetar för att rädda Saab. Foto: Adam/IhseScanpix.
Saabs framtid

Flera fodringsägare väntar fortfarande på pengar från Saab

Många av de företag som levererat varor och tjänster till Saab har nu fått betalt. Men fortfarande finns det de som inte fått sina pengar.

Till exempel Trollhättan energi, som idag har en fordran på 700 000 kronor, har än så länge bara fått ett löfte om att räkningen ska bli betald. Det säger Sten Christensson som är administrativ chef på Trollhättan energi.

Han berättar vidare att man nu även fakturerar Saab var 14:de dag för att göra det lättare att hantera för båda parter. Men med tanke på de kristider som råder för Saab kommer Trollhättan energi också att kräva en säkerhet.

– Troligen kommer det att handla om att vi kräver någon form av förskott för att säkerställa att vi får betalt för den el vi ser till att de får till fabriken, säger Sten Christensson.

Kravet på 700 000 har man fått löfte om att få in inom de närmsta dagarna, vilket Sten Christensson hoppas på.

Scanrex industriservice i Strömstad har fått betalt för de industridetaljer som de levererat hittills, och numera gäller att få betalt direkt vid leverans till Saab.

– För oss är det enkelt, får vi inte betalt blir det heller inga grejer, säger vd Ein Pytt.

På måndag nästa vecka ska en lösning presenteras i Vänersborgs tingsrätt för hur man ska vända Saab ur krisen och många hoppas på att Saab då också kan presentera en köpare.

Men flera av de fordringsägare inom bilindustrin, som Sveriges Radio Väst talat med, är tveksamma.

– Krisen i bilindustrin är djup och vi har ännu inte sett hela vidden av den, säger en av dem.

Angelique Hvalgren
angelique.hvalgren@sr.se
0522-67 00 56

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".