Vänersborg

Allt fler väljer privat assistans

Det har blivit allt vanligare att funktionsnedsatta som har rätt till en personlig assistent, väljer bort kommunen och istället väljer ett privat alternativ.

Hör mer om detta i mellan 12 och 13.

I Göteborg har nästan två tredjedelar av dem som har rätt till personlig assistans valt ett alternativ till kommunen.

I Vänersborg är det nästan 60 procent som valt en kommunalt anställd personlig assistent, men bilden håller på att förändras också där. Under de tre senaste åren har andelen så kallade brukare som väljer kommunen minskat med 15 procent.

Ing-Marie Lagher Kågerstig är en av dem som valt ett privat bolag. Hon har en neurologisk skada och har varit rullstolsburen i sju år.

När hon fick rätt till en personlig assistent tvekade hon inte; hon ville inte ha en kommunalt anställd assistent utan en från ett privat bolag.

– Jag visste att de är lite mer flexibla. Kommunen håller på med en massa olika saker, men det bolag som vi har nu håller bara på med assistans. Man kan få litet mer hjälp och råd där, säger hon.

Ing-Marie Lagher Kågerstigs man Tommy fungerar som assistent kvällar och helger. I övrigt är det två assistenter från ett privat bolag som delar på jobbet.

Hon är nöjd med flexibiliteten.

– Jag kan tillsätta mina egna assistenter, jag har mina egna vikarier.

Ing-Marie Lagher Kågerstig, som sitter med i kommunens handikappråd som representant för De Handikappades Riksförbund, DHR, tycker att det privata alternativet ger hennes stora möjligheter att påverka.

– Jag påverkar det helt själv, hur jag lägger upp min assistans. Är det fint väder kan jag välja att gå ut och strunta i städningen. Det är lite som jag levde förut, innan jag fick min funktionsnedsättning, säger hon.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".