Unga luras ta banklån åt andra

Under den senaste tiden har flera unga människor i Västra Götaland tvingats att ta banklån för andras räkning.

Enligt polisen är tillvägagångssättet att någon kontaktas av en person som förmedlar en kontakt med tredje person. Offret får upplysningen att det är ett lätt sätt att tjäna pengar.

Den person som informerar offret uppger att han kan ordna alla papper för ett banklån och att han sedan genom kontakt på banken kan få lånet att försvinna.

Låntagaren skall för besväret får en mindre del av lånesumman och huvudparten av lånet tillfaller den person som ligger bakom själva idén.

De båda involverade träffas ett antal gånger där slutligen offret lämnar över sina personuppgifter som i sin tur skall användas för att införskaffa ett underlag för lånet. Bland annat utfärdas ett anställningsintyg som banken kräver för att bevilja lån.

Men anställningsintyget är falskt. Om låntagaren då i detta läge nämner att man vill dra sig ur blir denne hotad med att det redan finns en skuld som måste betalas för kostnader i samband med utfärdande av diverse handlingar.

Därefter får låntagaren papper, besked om bank och annat samt instruktioner om hur han skall gå till väga. Oftast är skälet till lånet att bekosta ett bröllop eller köpa en bil.

Polisen vill nu att personer som utsatts för detta hör av sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".