Rekonstruktören Guy Lofalk och vd Jan Åke Jonsson arbetar för att rädda Saab. Foto: Adam/IhseScanpix.
Saabs framtid

Ödesdag för Saab

Klockan tio idag är det dags att skriva ett nytt blad i Saab Automobils historia. I centrum står Saabs vd Jan Åke Jonsson och rekonstruktören Guy Lofalk.

Det Jan Åke Jonsson och Guy Lofalk ska presentera på borgenärssammanträdet i kommunhusets sessionssal i Vänersborg, dit tingsrätten tillfälligt flyttat in, är hur långt de kommit i sitt arbete med att försöka få Saab att stå på egna ben och göra det troligt för borgenärerna och för tingsrättens ledamöter att det är lönt att fortsätta.

I salen finns plats för de borgenärer som Saab är skyldiga pengar, men att alla 1 340 som finns upptagna på den lista som lämnats in till Vänersborgs tingsrätt är där, är inte särskilt troligt.

De allra flesta, kanske nästan alla, har fått betalt sedan rekonstruktionen inleddes den 22 februari, en del så sent som i förra veckan.

Men det finns en stor borgenär, den som Saab är skyldig mest pengar, cirka åtta miljarder kronor eller möjligen ännu mer, av de tolv miljarder Saab har i skulder. Och det är GM som kan välja att överraska alla genom att förklara att det bäst att Saab går i konkurs.

Det kan ju också vara en del borgenärer som kanske levererar varor eller tjänster till Saab fortlöpande, som har frågor kring rekonstruktionen och som nu har chansen att yttra sig.

Och om någon av borgenärerna inte tror att planen kommer att hålla och vill att rekonstruktionen ska upphöra, finns möjligheten lämna in en sådan begäran till tingsrätten.

I annat fall har borgenärerna rätt att kräva att det tillsätts en borgenärskommitté som består av max tre ledamöter och där har en representant för de Saab-anställda har rätt att få vara med.

Sedan är det upp till rådmannen Cecilia Tisell och hennes två kollegor att  bedöma om planen är realistisk och ta ställning till om rekonstruktionen ska fortsätta.

Men det finns en aktör till som inte nämnts hittills och det är en stor fordringsägare, på grund av obetalda skatter och lån i form av lönegaranti till de anställda, och det är staten. Men att staten skulle skjuta Saab i sank tror bland andra kommunalrådet Gert Inge Andersson (S) i Trollhättan inte på.

– Det kan jag inte tänka mig utan att de låter rekonstruktionen fortsätta, säger han till Sveriges Radio Väst.

Jörgen Winkler 
jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".