En sjöpolis spanar i kikaren. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix
Sotenäs

Sjöpolisen försvinner

Polisen vill lägga ner sjöpolisen i Kungshamn. I stället ska verksamheten utgå från Göteborg.

En av orsakerna är att polisen i Västra Götaland måste spara 70 miljoner kronor. Därför ser man nu över och omprövar flera verksamheter, bland annat sjöpolisen.

En stor kostnad är sjöpolisens båtar. De är gamla och måste snart bytas ut.

– Byte av båtar i den här storleken kostar 12 till 16 miljoner kronor per båt. Det är helt enorma investeringar, säger Erik Nord, som är polismästare och avdelningschef på länsordningspolisen, där Sjöpolisen ingår.

Enligt honom är det långt ifrån självklart att det måste finnas både sjöpolis och kustbevakning på en ort.

– Vi har kommit fram till att organisationen ska vara stationerad i Göteborg. Vi ska arbeta på tider och platser där vi tror att vi behövs. Då måste vi kunna flytta resurserna och det innebär att vi anpassar båtbeståndet till den ekonomi vi har.

Enligt förslaget kommer sjöpolisen i framtiden att ha färre båtar, men man kommer också att skaffa en båt som kan fraktas på trailer, så att sjöpolisen kan förflytta sig med bil.

De invånare i norra Bohuslän som har varit vana vid att se sjöpolisen i Kungshamn kommer nog att uppleva att det blir en försämring, tror Erik Nord.

– Ja, särskilt de som förväntar sig att vi ska finnas till hands varenda gång de behöver hjälp. Men det måste kanske inte vara just sjöpolisen som kommer. Vi kommer aldrig att kunna rycka ut till alla som är på sjön och behöver vår hjälp.

Enligt Erik Nord drar det troligtivs tills efter sommaren innan förslaget spikas och sjöpolisen försvinner från Kungshamn.

Susanne Nobel
susanne.nobel@sr.se
0522-67 00 24

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".