Misstänkta vägpirater i häktningsförhandling

Polisen i Uddevalla tror att man nu kommit åt en organiserad liga av vägpirater. Idag hålls häktningsförhandling med de fyra misstänkta, varav en pojke utger sig för att bara vara 16 år
De fyra männen är misstänkta för stölder mot utländska turister vid tre tillfällen i sommar. Två av stölderna rubriceras som grova och ska enligt misstankarna ha skett i Färgelanda i Dalsland den 10 augusti. Det tredje tillfället gäller en stöld i Mellerud. Den äldste mannen av de fyra, 63 år, och den yngste 16 år, greps i Mellerud i tisdags kväll. Två av männen är släkt med varandra. Alla fyra nekar till brott. Antalet anmälda vägpiratdåd i Västra Götaland har ökat och sedan i mars i år har minst 120 anmälningar gjorts. Jämfört med samma period förra året handlar det om en tredubbling. Vägpiraterna tar sig in hos turister, oftast utländska, när de ligger i sina bilar eller husvagnar och sover. Ibland har man först sprutat in en gas som fått turisterna att sova extra gott. Tidigare i somras togs två män på bar gärning då de bröt sig in i en husbil på en rastplats vid E 6 norr om Uddevalla. De dömdes senare vid Uddevalla tingsrätt för försök till grov stöld till sex månaders fängelse respektive villkorlig dom. Åklagaren tror dock inte att det finns någon koppling mellan de två männen och de fyra som nu har gripits.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".