Jan Åke Jonsson vill släppa in externa företag i Saabfabriken. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
Saabs framtid

"Saab går med vinst om två år"

Om två år kommer Saab att gå med vinst. Det lovade idag Saabs vd Jan Åke Jonsson när man höll sitt borgenärssammanträde. Han tror dessutom att Saab kan sälja 150 000 nya bilar året efter.

Läs också:

De nya bilmodellerna och ett breddat produktprogram ligger bakom Jonssons förhoppningar.

– Vi har en total breddning på vår verksamhet och den ska ge högre volymer, säger Saabchefen.

Detta kräver också mycket pengar, men Jan Åke Jonsson tror att om Saab håller en och samma linje, och inte byter strategi, så ska ekonomin orka med.

Saabfabriken i Trollhättan har idag mer kapacitet än vad Saab själv använder, och därför tänker sig Jonsson att andra företag ska släppas in i fabriken.

– Varför ska vi inte kunna pressa plåtar till andra externa kunder för att sprida ut kostnaderna och på så sätt förbättra resultaten.

Jan Åke Jonsson ville däremot inte nämna några namn på de intressenter som Saab nu för samtal med.

– Vi har levererat detaljer till de potentiella intressenterna och kommer inom kort börja ha möten med de här intressenterna, svara på frågor så väl som för oss att bilda oss en uppfattning om de kandidater som finns, säger Saabs vd.

Jörgen Winkler
jorgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".