1 av 2
Foto: Birgitta Andersson/SR Väst.
2 av 2
Anders Tyskling, forskaren Christin Appelqvist och Isadora Wronski. Foto: Birgitta Andersson/SR Väst.
Miljö

Fartygskampanj för skyddade hav

Greenpeace och deras fartyg Rainbow Warrior ligger idag måndag vid kaj vid Torskholmen utanför Strömstad, som en del i en havsklimatkampanj.

Greenpeace gör just nu en turné utmed västkusten. Idag besöker de Strömstad, och på onsdag kommer fartyget Rainbow Warrior att ligga vid kaj i Lysekil

Syftet med kampanjen är att skapa skyddade, marina område som är stängda för fiske och andra aktiviteter som skadar havsmiljön. Under resan träffar Greenpeace forskare och politiker för att diskutera frågan.

Efter stoppen längs Bohuskusten ska Rainbow Warrior vidare till Hallandskusten för att dyka i två Natura 2000-områden i Kattegatt, där man också planerar att placera ut trålhinder i form av granitblock för att stoppa bottentrålning.

Och trots att syftet är att hindra trålningen, får Greenpeace visst gehör även hos yrkesfiskarna för arbetat med att skapa fler skyddade områden.

– Situationen är så pass allvarlig i våra hav nu, att till och med miljöorganisationerna och yrkesfiskarna måste samarbeta, säger Isadora Wronski, som är ansvarig för havsfrågor på Greenpeace.

Att det nu blir en marin nationalpark i Kosterfjorden är positiv, tycker hon.

– Sedan är det väldigt viktigt att man får det skydd som krävs även där, säger Isadora Wronski. 

Anders Tysklind, nybliven chef för Kosterhavets nationalpark, säger att arbetet med att få fram de trålningsfria områdena i Kosterfjorden byggde på dialog mellan myndigheter, kommuner, yrkesfiskarna och forskarna.

Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".