Trollhättan

Barbro Jönsson hörs i bombrättegång

Idag tisdag står före detta chefsåklagare Barbro Jönsson öga mot öga mot de två män, som står åtalade för bombattentatet mot hennes radhus på Stamkullevägen i Trollhättan den 20 november 2007.

Barbro Jönsson, som idag är stabschef på länskriminalen i Göteborg, kommer att höras som målsägande, när rättegången börjar klockan nio i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt.

Det är Vänersborgs tingsrätt som håller rättegången, i Göteborg, och åklagare är chefsåklagare Urban Svenkvist från Borås.

Två män från Malmö, 25 respektive 24 år, står åtalade för grov allmänfarlig ödeläggelse och olaga hot. 25-åringen medger att han varit på platsen, 24-åringen nekar till allt.

Brotten kan ge fängelse i upp till åtta år.

Männen är tidigare dömda för våldsbrott och har anknytning till det kriminella Brödraskapet Wolfpack.

Åklagaren har tagit tillbaka den tidigare brottsrubriceringen försök till mord. Han anser sig inte kunna bevisa annat än att männen före attentatet förvissat sig om, att Barbro Jönsson redan lämnat bostaden.

Hon åkte till jobbet extra tidigt den morgonen. Bomben åstadkom stor skada i radhusets entré och kunde enligt polisen ha dödat en person som varit hemma.

Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se 
0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".