Rättegången, som inleddes i går, har extra säkerhet på grund av hotbilden. Foto: Erik Abel/Scanpix.
Trollhättan

Åtalade för bombdåd nekar

Uppdaterad 12:59
Brödraskapet Wolfpack låg bakom bombdådet mot förra chefsåklagare Barbro Jönssons bostad. Det kom fram under inledningen av rättegången i Göteborgs tingsrätts säkerhetssal med de två åtalade männen från Malmö, 24 och 25 år.

Bombattentaten mot dåvarande chefsåklagare Barbro Jönssons bostad i Trollhättan den 20 november 2007 planerades under lång tid, och initierades av det kriminella brödraskapet Wolfpack och dess lokala medlemmar i Bohuslän, bland annat i Uddevalla och Munkedal.

24-åringen nekar till allt. 25-åringen medger att han varit i Trollhättan vid bombdådet, och att han kört dit tillsammans med 24-åringen. Men även 25-åringen nekar till brott.

Den äldre mannen sitter inte inne i rättssalen under förhandlingen, utan i ett särskilt rum vid sidan om, och kan ses och höras via videolänk på stora bildskärmar.

Det av säkerhetsskäl, säger polisen, som mangrant är på plats med sedvanlig extra bevakning vid sådana här rättegångar då den organiserade brottsligheten är inblandad. Det ökade säkerheten gjorde också att rättegångsstarten försenades i morse, eftersom alla besökare visiteras.

Förra chefsåklagare Barbro Jönsson, som idag är stabschef vid länskriminalen i Göteborg, kommer att höra under eftermiddagen. Hon lever nu på hemlig ort och har fortfarande extra livvaktsskydd.

Barbro Jönsson kräver skadestånd på 151 500 kronor, varav 50 000 avser sveda och värk och 50 000 kränkning.

Bevisningen mot de båda åtalade är mycket stark, och de riskerar upp mot åtta års fängelse.

Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se 
0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".