Olika åsikter om att LO-bas stannar

Förtroendet för LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin har minskat rejält bland LO:s medlemmar. Och beskedet i går att hon ska vara kvar som ordförande, trots AMF-skandalen, var inte en glad nyhet för alla.

Läs också:

Niklas Winqvist, som är ordförande för IF Metall på Uddevalla finmekanik, tycker att Wanja Lundby-Wedin bör avgå.

Han sällar sig till den kritiska skaran av LO-medlemmar som tror att Lundby-Wedin snarare kommer att vara en börda för arbetarrörelsen, än en tillgång.

– Nu går vi till val snart också, och det här är en bidragande orsak till att vi inte kommer att vinna. Folk tappar förtroendet och man röstar på något annat för att proteströsta, säger Niklas Winqvist.

Hans åsikt går emot det som fackförbundens representanter i LO-styrelsen sa igår.

De menade att Wanja Lundby-Wedin har förutsättningar för att driva arbetarnas frågor i dessa tider av kris, bara hon koncentrerar sig på LO och lämnar flera styrelseuppdrag. Och den åsikten kan man också hitta lokalt här i vårt område.

– Ja, jag tycker att vi kan ha förtroende för henne, säger Klas-Göran Antonsson som är ordförande för IF Metall på Lantmännen maskin i Uddevalla.

Klas-Göran Antonsson försvarar Lundby-Wedin eftersom han tror att det är svårt att påverka i en styrelse, till exempel styrelsen för AMF pension.

– Jag förstår när det slås upp fort och det blir en häxjakt, då är det lätt att falla in i den trenden, men man måste tänka lite mer och se hur det fungerar i en styrelse, säger han.

Marie Hedlund 
marie.hedlund@sr.se 
0522-67 00 25