1 av 3
Helena Richardson och dottern Emma. Foto: Susanne Nobel/SR Väst
2 av 3
Emma har somnat i mammas knä. Foto: S Nobel/SR Väst
3 av 3
Emma är en snäll och bestämd liten flicka, enligt mamma Helena. Foto: S Nobel/SR Väst
Trollhättan

Mirakelbabyn hemma

Helena Richardson vilar ut hemma i Trollhättan med dottern Emma. Tack vare Emmas födelse och det navelsträngsblod hon har donerat finns nu en räddning för hennes bror Felix.

Familjen Richardson fick som första familj i Norden tillstånd av Socialstyrelsen att använda sig av provrörsbefruktning för att föda ett syskon till sin sjuka son Felix som har en ärftlig och dödlig sjukdom.

Genom provrörsbefruktningen kunde syskonet få skräddarsydda arvsanlag och blodstamceller från det syskonet kan då bota Felix genom transplantation.


För mamma Helena Richardson innebar Emmas födelse slutet på en lång kamp och mycket oro.

– Det går inte att med ord beskriva den lättnad det innebär att dels ha fått en ny familjemedlem, dels att det gick bra att samla in navelsträngsblod som kan rädda min yngste sons liv.

Emma föddes den 25 februari och vägde 2 960 gram och var 46 centimeter lång.

Hos femårige Felix har sjukdomen ännu inte brutit ut. Men anlagen finns där. Skulle han insjukna finns nu bot, tack vare lilla Emma.

Felix är lyckligt ovetande om sin egen roll i dramat och tycker att det är roligt att ha fått en lillasyster. Som de flesta syskon är han ibland lite svartsjuk på att Emma får så mycket uppmärksamhet.

– En dag sa han till mig, ’ni bryr er bara om Emma’. Då tänkte jag, du skulle bara veta hur mycket vi bryr oss om dig, säger Helena Richardson.

Susanne Nobel
susanne.nobel@sr.se
0522-67 00 24

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".