Kultur

Tio mänskliga drag har urpremiär

Ikväll onsdag är det urpremiär på Regionteater Väst i Uddevalla, och det senaste verket av författaren och dramatikern Lotta Lotass som sätts upp.

Lotta Lotass, som är nyvald ledamot av Svenska Akademien, har skrivit en unik pjäs för tio avgångselever från Högskolan för scen och musik i Göteborg och två skådespelare från Regionteatern.

”Speleologerna” heter pjäsen och regissör är teaterchefen Olof Lindqvist, som var den som en gång såg dramatikern i romanförfattaren Lotta Lotass.

– För en sju, åtta år sedan läste jag en av Lottas första romaner, och tänkte att här finns en dramatiker i den här texten.

En av de tio avgångseleverna från scenskolan, som gestaltar tio olika karaktärsdrag hos oss människor i ”Speleologerna, är Elin Bornell.

– Den är så bred, den är så öppen för tolkning. Och det är det jag tycker är så jättebra med den här. Det är som att man som publik kan tolka in det man just nu behöver bearbeta. Det är livet.

Tio karaktärsdrag, i form av tio spelare i ett vilsekommet cricketlag i någon sorts väntrum, styrs av två för dem osynliga män, gestaltade av Regionteaterns Jan Coster och Kjell Delersjö. Det är ramen för pjäsen, som är Lotta Lotass senaste verk.

Regissören Olof Lindqvist gratulerar Svenska Akademiens till valet av Lotta Lotass till stol nummer ett.

– De kommer få en trogen och stark medarbetare till arbete i Akademien, säger han.

Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57