Barbro Jönssons lägenhet utsattes för ett bombattentat. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
Trollhättan

Bombdådsåtalade vill frikännas

Rättegången om bombattentatet mot åklagaren Barbro Jönssons bostad i Trollhättan avslutades idag. Men troligen får den sin fortsättning i hovrätten, efter avkunnad dom.

Läs också:

Sällan har man kunnat vara så säker på att ett mycket uppmärksammat brott med efterföljande rättegång får en fortsättning också i nästa instans, hovrätten.

Om det är både åklagarsidan och försvarsadvokater i Göteborgs tingsrätt, som egentligen är Vänersborgs tingsrätt i det här målet, eniga.

Därför att målet mot de båda åtalade männen från Malmö, för bombdådet mot dåvarande chefsåklagare Barbro Jönssons bostad i Trollhättan i november 2007, i så hög grad handlar om bevisvärdering.

25-åringen är med DNA-bevis bunden till brottsplatsen, och tvingades därför erkänna delaktighet, men säger sig själv bara vara underhuggare till bombdådets utpekade huvudman, en 24-åring som nekar till allt; båda tillhöriga det kriminella brödraskapet Wolfpack.

Åklagaren yrkade på åtta års fängelse för den yngre mannen, för allmänfarlig ödeläggelse och grovt olaga hot, och något lägre straff för den äldre mannen.

Männens försvarsadvokater krävde att de skulle frikännas. Åklagarbomben var enligt dem, bara skadegörelse.

25-åringen råkade bara, enligt sin försvarare, vara vittne till sprängningen. Den yngre mannen nekar som sagt till allt, och hans skuldbevisning bygger på en visserligen omfattande, men något säker indiciekedja.

Vänersborgs tingsrätt har ett ovanligt knivigt mål att avgöra, fram till att dom meddelas den 22 april.

Och oavsett hur domen blir, räkna med en fortsättning i hovrätten. Det säger både åklagare och försvarsadvokater i Göteborgs tingsrätts säkerhetssal i dag.

Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se 
0522-67 00 53

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".