Strömstad

Norsk polis på plats i Strömstad

Uppdaterad 20:25
150 norska motorcyklister körde på torsdagen in på torget i Strömstad men enligt polisen uppförde de flesta sig lugnt och städat. Vid 18-tiden hade sammanlagt 20 personer omhändertagits för fylleri.

Enligt polisens presstalesman Björ Blixer har det varit en hel del fylleri utan några allvarligare händelser. En person är rapporterad för drograttfylleri och medtagen för provtagning. 

Trafiken har varit omfattande, mycket bilar, men inga intermezzon. Vid 18-tiden hade de flesta besökarna återvänt till Norge, enligt polisen.

Inget bråk har rapporterats, men en del dumheter. En norrman gick in på en bensinmack och tömde en brandsläckare.

Upp mot 15 000 norrmän brukar komma till stan på skärtorsdagen, och polisen i Strömstad har i dag extra mycket poliser på plats för att stävja bråk, fylla och skadegörelse.

De svenska poliserna får dessutom hjälp av norsk polis.

– Min roll är att vara med insatsledaren runt i Strömstad och vara med ute, berättar den norska polismannen Ivar Prestbakken.

Orsaken till den norska insatsen är inte bara att hjälpa de svenska kollegorna, utan också att få en uppfattning om hur stökigt det väntas bli i norska Halden i kväll när de festande norrmännen vänder hem igen.

– Traditionen är att festen avslutas där, och då får vi ett visst hum om hur det ser ut där på kvällen, säger Ivar Prestbakken.

Men trots uniform har de norska poliserna inte rätt att agera på svensk mark.

– Vi är alltid tillsammans med en svensk polis, så det är inget problem rent praktiskt.

Strömstads turistchef Solvieg Adolfsson kallar skärtorsdagen i Strömstad för en tveeggad dag.

– Det är både lite spännande och lite kul, och lite blandade känslor. Det låter och det hörs, men det är inte så många som bär sig illa åt.

Många av ungdomarna har samlats vid Statoilmacken på Oslovägen och enligt Mats Glansberg är det mycket gap och skrik och fylleri, men inget direkt bråk.

Ägaren till bensinmacken, Patrick Säl, har förberett sig väl för anstormningen. En normal torsdag är det två anställda i butiken, i dag är de tio. Och så mycket stök och bråk har det inte varit ännu.

– Bemöter man dem med ett leende så får man ett oftast ett leende tillbaka.   

Men för säkerhets skull är det väktare i butiken. Och så har man laddat upp med extra mycket av vissa varor.

– Vi ser till att vi har mycket Coca-cola, Wunder-baums och korv hemma, säger Patrick Säl.