Kurt Svensson, centerpartistiskt kommunalråd i Åmål. Foto: Charlotte Andersson/SR Väst
Åmål

Ekonomisk kris i Åmål

Åmåls kommun står inför sin svåraste ekonomiska situation på flera årtionden och kommer att behöva vidta kraftfulla åtgärder under flera år framåt.

Den 29 april antar Kommunfullmäktige sannolikt en ny budget där nämnderna redan i år får 10,1 miljoner kronor mindre att bedriva verksamhet för.

Den största minskningen kommer antagligen att ske inom skola och barnomsorg. Anledningen är att antalet elever har minskat kraftigt under de senaste åren, men antalet anställda har inte minskat i motsvarande takt.

Förutom nämndernas besparing kommer också alla anställda som är födda 1946 och tidigare att erbjudas en pensionsförstärkning.

På så vis får de anställda som vill ta en tidig pension ett ekonomiskt tillskott och kommunens förhoppning är att det kommer minska antalet anställda.

Pensionsförstärkningen är en möjlighet för våra anställda som närmar sig pensionsåldern att påbörja pensionärslivet lite tidigare. Jag hoppas att många blir intresserade av erbjudandet, säger kommunalrådet Kurt Svensson (C) i ett pressmeddelande.

Men trots hårda besparingskrav väljer Åmåls kommun att lägga 200 000 kronor på konsultarbete, för att hitta en ny kommunchef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".