Påskmat, fyllda ägg med kapris Foto: Jurek Holzer/Scanpix

Ägg har blivit nyttigare

Svenska påskfirare kan äta ägg med extra gott samvete, för ägg är nyttigare än Livsmedelsverket tidigare trott.

– Äggen innehåller högre halter av vitamin, folat, zink och jod än vi har sett vid tidigare mätningar, säger Wulf Becker, chefsnutritionist på Livsmedelsverket till TT.

Livsmedelsverket har studerat näringsinnehållet i nära 500 ägg i en ny undersökning. De preliminära resultaten visar att ägg är en viktig E-vitaminkälla samt att de är rika på folat, jod och selen. Dessutom innehåller ägg bland annat järn och zink.

De näringsvärden som fanns innan var från 80-talet, och vissa värden är nu högre än tidigare. Förklaringen ligger i att värphönsfodrets sammansättning förändrats något över åren, säger Therese Schultz, vd för branschorganisationen Svenska ägg.

Ekologiska ägg innehåller något högre halter av vissa vitaminer och spårämnen än konventionella ägg. Fast inte tillräckligt mycket högre för att det näringsmässigt ska vara någon skillnad på att äta ekologiska och vanliga ägg, tror Wulf Becker.

Den lilla skillnaden i näringsinnehåll mellan ekologiska och vanliga ägg beror enligt Therese Schultz på vad de äggproducerande hönsen äter.

Fodersammansättningen till konventionella och ekologiska höns ser lite olika ut och det påverkar näringsinnehållet i ägget.

Till exempel ska 90 procent av fodret till de ekologiska hönsen vara ekologisk odlat, vilket påverkar råvaruinnehållet.

Ofta ingår dessutom fiskmjöl i ekologiskt hönsfoder för att förbättra proteinkvalitén. Konventionella höns får sällan fiskmjöl, utan i stället tillsatser av specifika aminosyror.

Amanda Billner/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".