Att sitta på kafé är populärare än att dreja, enligt SCB. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Krogen vanligaste nöjet

Svenskens vanligaste fritidsaktivitet är att sitta på krogen. Det är nästan tio gånger roligare än att dreja, tycker åtminstone männen.

Att gå ut och ta en fika eller en öl gör nästan alla minst någon gång om året, både män och kvinnor. Därför toppar kafé-/restaurangbesök listan över populära fritidsaktiviteter.

Måla och dreja däremot ägnar sig bara var tionde man åt någon gång under året. Bland kvinnorna är jakt en mycket lågt prioriterad aktivitet.

Det vi gör oftast, minst ett par gånger i veckan, är däremot att motionera, det visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Sedan 1980-talet har idrottandet ökat stadigt. I den senaste mätningen, som är gjord 2006/2007, framstår framför allt kvinnorna som de riktiga hurtbullarna.

SCB konstaterar att under 2000-talet är det kvinnorna som tagit täten som flitiga motionärer och dessutom dragit ifrån männen.

På gymmen och träningslokalerna tränar nu lika många kvinnor som män.

När det gäller kultur är det kvinnorna som ligger i täten. Det är de som oftast besöker konstmuseer, teatrar och bibliote.

De som fiskar och jagar, golfar, åker skridskor eller på annat sätt idrottar utomhus är framförallt männen. Men skogspromenader är en lika kvinnlig som manlig aktivitet.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".