GM-byggnaden i Detroit. Foto: Scanpix
Bilindustrin

GM uppmanas gå i konkurs

USA:s finansdepartement uppmanar GM att förbereda sig för en konkursansökan, trots att GM hävdar att man klarar en rekonstruktion på egen hand.

Uppgifterna kommer från tidningen New York Times och hänvisar till källor som säger att uppmaningen har förts fram av medlemmar i president Barack Obamas krisgrupp för bilindustrin.

Förra veckan hade gruppen möten och konferenser med GM i Detroit och Washington. I veckan som kommer väntas samtalen fortsätta.

Krisgruppen har gett GM 60 dagar, en tidsfrist till den 1 juni, för att lägga fram en rekonstruktionsplan och visa att företaget är livskraftigt.

Konkursförberedelserna är avsedda att säkerställa att GM är redo att lämna in en konkursansökan om företaget inte lyckas komma överens med fordringsägarna att få aktier i utbyte mot skulder på 28 miljarder dollar.

En lösning som har diskuterats är att bilda ett nytt bolag, som ska köpa upp den lönsamma delen av General Motors omedelbart efter en konkurs.

Den mindre fördelaktiga delen av verksamheten som oönskade bilmärken, fabriker och hälsovårds- och pensionsåtaganden, skulle lämnas i det gamla företaget och avvecklas under flera år.

Finansdepartementet studerar nu det eventuella utfallet av ett ”bra GM” som kan behöva stöd med mellan fem och sju miljarder dollar.

Resten av GM kan behöva upp till 70 miljarder i regeringsstöd för att lösa sina åtaganden och konkursen av fabrikerna, enligt juridiska experter.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".