Så såg den ut, Saabs första bilmodell Saab 92, som började tillverkas i Trollhättan 1949. Foto: GM Corp.
Saabs framtid

Saab då och nu

Saab som tillverkare av roddbåtar, diskutrustning eller fiskeredskap? Ja, sådana planer diskuterades inom företagsledningen – för 65 år sedan.

Det var många som lyfte på ögonbrynen när näringsminister Maud Olofsson sa att vindkraft kan vara ett alternativ till bilar i Saabs fabrik i Trollhättan.

Men det har funnits mer vildvuxna förslag än så inom Saab.

När andra världskriget tog slut stod Saab med två fabriker som tillverkade stridsflygplan, en för mycket. Linköping fick fortsätta med flygplanstillverkningen.

För fabriken i Trollhättan stod valet mellan nedläggning och alternativ produktion.

Personbilen var ett av alternativen. Man tittade även på prefabricerade hus och köks- och diskutrustning för professionella ändamål, det vill säga storkök och stortvätterier, säger Peter Bäckström, chef för Saabs bilmuseum.

– Man tittade också på små båtar, utombordsbåtar, roddbåtar i aluminium. Man gjorde också att antal sådana men inte med någon större framgång.

Man hade till och med idéer om att konkurrera med ABU i Svängsta om fiskeutrustning, berättar Peter Bäckström.

Men det som man såg som den intressantaste affärsmöjligheten var att tillverka små, säkra, stabila bilar för den väldigt bilhungrande skandinaviska marknaden.

1949 började Saab tillverka personbilar i Trollhättan. Och på den vägen är det.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".