Eleven Maher Razzak i 8C och rektor Roger Hansson, båda på Ramnerödsskolan i Uddevalla. Foto: Birgitta Andersson/SR Väst
Utbildning

"Bra att kunna stänga av elever"

Bråkiga elever i grundskolan ska kunna stängas av från skolan i upp till en vecka i taget. Det är ett av förslagen till nya disciplinåtgärder som regeringen vill skriva in i skollagen.

– Jag tror det är bra för både eleven och för skolan. Om man blir avstängd skulle man bättra sig, för man vill inte bli avstängd igen, säger Maher Razzak, som går i åttan på Ramnerödsskolan.

Men Maher Razzak tror inte att alla elever resonerar som han. Läraren Eva Lindqvist poängterar att en elev som har stängs av upp till en vecka, inte kan förväntas bättra sig bara av det.

– Inte bara av att sitta hemma. Det får vara någon form av hemundervisning, för det finns ju något som heter skolplikt.

Disciplinåtgärder i skolan kräver mer resurser, för det är viktigt med en mycket noggrann dokumentation av vad som hänt runt eleven, menar rektor Roger Hansson. Han ser också nödvändigheten av samverkan med andra myndigheter.

– Kommer det en lag på detta måste man se över skolans organisation för att kunna möta detta.

Jag utesluter inte att det behövs mer resurser till skolan, för det krävs bättre samverkan med andra myndigheter, som socialtjänsten, i så fall. Jag kan inte hjälpa eleverna på kvällar och helger.

(14 april)

Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".