Ariane 5-raketen skjuts upp från Franska Guyana. Foto: Scanpix
Trollhättan

Ödesdag för rymdverksamhet

Idag är det en ödesdag för Volvo Aeros rymdverksamhet och de 150 anställda i Trollhättan. Utan ett posititivt besked från regeringen blir det en avveckling.

Det handlar om att vinna eller försvinna för Volvo Aeros rymdverksamhet. Företaget levererar turbimer och munstycken till Ariane-raketen.

Allt beror på om regeringens vårbudget som kommer i dag innehåller pengar till en fortsatt svensk medverkan i det europeiska rymdorganet ESA:s raketprojekt Ariane eller inte.

Om inte avvecklas verksamheten i Trollhättan med 150 anställda.

– Ja, vi ser ingen annan lösning, säger Fredrik Fryklund, informationschef på Volvo Aero.

I juni förra året skrev den franske rymdministern till näringsminister Maud Olofsson och vädjade om fortsatt svenskt stöd. Ett halvår senare gav den svenska regeringen beskedet på EU:s ministermöte i Haag: Vi drar oss ur.

Det har varit täta kontakter mellan regeringen och Volvo Aero, men företaget vet inte om det kommer ett positivt besked i dagens vårproposition eller inte.

– Det är inte bara Ariane-projektet i Trollhättan som skulle avvecklas, säger Fredrik Fryklund.

– Om man fattar ett negativt beslut om Ariane kommer det att påverka europeiska rymduppskjutningar i flera år.

Den svenska regeringen har kritiserat Ariane-samarbetet för dålig styrning och uppföljning av ekonomin.

Det finns säkert mycket som skulle kunna förbättras. Samtidigt kanske man kan tycka att det är en ganska brysk metod att efter att ha kommit med den kritiken omedelbart bestämma sig för att Sverige drar sig ur.

– Man kunde ha sagt att vi är med under en treårsperiod till och om inget händer under den tiden, då drar sig Sverige ur, säger Fredrik Fryklund.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".