Vård och omsorg

Patient: Det är för jäkligt!

En patient på Uddevalla sjukhus drabbades av svåra njursmärtor och skickades till akuten på Näl. Där bestämdes att mannen skulle till urologen – på Uddevalla sjukhus.

– Min diagnos var ju redan fastställd, jag skulle till urolog, säger Roger Carlsson, skickades från Uddevalla till Näl och sedan tillbaka till Uddevalla sjukhus.

Eftersom det redan var bestämt tycker Roger Carlsson att informationen kunde ha vidarebefordrats via mejl.

Att skicka patienter på det här sättet är fullkomligt vansinnigt, säger han.

Ulf Almqvist, chefläkare på Nu-sjukvården, säger att i och med att akutmottagningen finns på Näl så är det dit patienter som är i behov av akut vård ska skickas. Och det är inte många patienter som måste fara mellan sjukhus.

Men det kan hända att det blir sådana transporter. Men inträffar det fall där patienten ska läggas in på Uddevalla så måste vi hitta vägar för att underlätta detta, säger Ulf Almqvist.

Sådana vägar behövs verkligen menar Roger Carlsson. Helst skulle han vilja återinföra akutmottagningen på Uddevalla sjukhus eftersom han anser att det här är ett större problem än chefläkare Almqvist påstår.

Jag är inte den enda som tycker det, säger Roger Carlsson. Personalen skämdes för att de inte kunde hjälpa mig. Det tycker jag är för jäkligt.

Roger Carlsson tycker inte att personalen ska behöva skämmas, eftersom de gör ett jättejobb. Han menar att problement ligger i organisationen.

– Ambulanspersonalen har fått jättemycket att göra, det berättade de för mig, så jag tror inte på att det bara rör sig om enstaka fall, säger Roger Carlsson.

Anders Ekwing
anders.ekwing@sr.se
0522-67 00 00