Arbetsmarknad

Rymdprojektet hänger löst

150 anställda på Volvo Aero får fortsätta att leva med ovissheten, Det blev inget besked i vårdbudgeten om Volvo Aeros rymdverksamhet. Men regeringen stänger inte dörren.

150 anställda på Volvo Aero får fortsätta att leva med ovissheten, Det blev inget besked i vårdbudgeten om Volvo Aeros rymdverksamhet. Men regeringen stänger inte dörren.

Både den statliga rymdstyrelsen och regeringen har flaggat för att Sverige drar sig ur det europeiska rymdorganet ESA:s Arianeprojekt.

Volvo Aero levererar turbiner och munstycken till Ariane-raketen. Utan en fortsatt svensk medverkan i projektet upphör Volvo Aeros rymdverksamhet.

Företaget hade hoppats på ett positivt besked från regeringen idag, men det kom inte.

– Regeringskansliet har tillsammans med bolaget fört diskussioner sedan i januari och de fortsätter, säger Anki Bystedt, departementsråd på näringsdepartementet.

Dialogen fortsätter alltså mellan regeringen och Volvo Aero. Företaget ska inte behöva vänta så mycket längre, säger Anki Bystedt:

Vår bedömning är att vi kommer att komma fram till något inom den närmaste månaden ungefär.

I dessa tider måste varje utgift vägas på guldvåg, säger Bystedt, som är medveten om Sveriges åtaganden i projektet.

Ulf Palmnäs, som arbetar med affärsutveckling på Volvo Aero, säger så här om dagens uteblivna besked;

– Vi är något bestörta. Vi hade sett fram ganska länge mot att få ett besked i dag men samtidigt tolkar jag det positivt. Vi har fortfarande en förväntan att få de här pengarna.

Ulf Palmnäs hoppas på ett besked inom en månad, men säger att det måste komma absolut senast i juni.

– Det är den tidpunkt då våra europeiska partners tålamod tar slut.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".