Vård och omsorg

NU-sjukvården: Politiker kräver skärpning

Problemet på akutmottagningen på Näl måste lösas. Det menar politikerna som nu kräver att sjukhusdirektören tar fram en åtgärdsplan.

Sjukhusdirektören Sten Axelsson har fått i uppdrag av NU-sjukvårdstyrelsen att skaffa fram en ordentlig åtgärdsplan som ska vara klar till styrelsemötet i nästa vecka.

Inkörningsproblem och en tillfällig topp – så löd förklaringen i början från sjukhusledningens sida. Verksamhetschefen på medicinkliniken på Näl, Magnus Kronvall, beklagade då att patienter kommit i kläm. 

Det skulle dock bli bättre när MÄVA, medicinska äldrevårdsavdelningar, kom i gång och när det blev möjligt att söka akut till vårdcentralerna, menade Kronvall.

Men det stannade vid fromma förhoppningar och nu, fem månader, senare fortsätter väntrummen på Näl akutmottagning att proppas igen av vårdsökande patienter.

Men varför fortsätter problemen?

Chefen för akuten, Tom Brokopp, talar om att patienterna ännu inte har lärt sig på vilka sätt man kan söka akutvård, att läkarna på akutmottagningen inte alltid har rätt kompetens och att politikerna varit snåla med pengarna.

Från politikerna låter det lite annorlunda.

Nu-sjukvårdsstyrelsen har inte hört talas om att det är pengarna som är bekymret och politikerna fick ett löfte om att en samlad akut på Näl skulle fungera från början.

Birgitta Adolphsson, folkpartistisk styrelseledamot i NU-sjukvårdsstyrelsen, säger till SR Väst att det verkar finnas stora spänningar mellan de olika personalkategorierna på akutmottagningen.

– Jag undrar ibland om de talar samma språk, säger Birgitta Adolphsson.

Nu ligger uppdraget att lösa problemen i knät på sjukhuschefen Sten Axelsson. Och bråttom är det.

På torsdag i nästa vecka ska han redovisa hur patienterna i fortsättningen ska få mera rimliga väntetider.

Läs också:

Jörgen Winkler
jörgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".