Bilindustrin

Saab-kris leder till norrländsk konkurs

Att den norrländska bilkoncernen Motorcentrum Gjestvang begärde sig själva i konkurs på torsdagen är en följd av Saaab-krisen.

Koncernen säljer flera GM-bilar – Saab, Opel och Chevrolet. Försäljningsställena finns i Umeå, Örnsköldsvik, Sollefteå, Kramfors, Härnösand och Sundsvall.

Konkursansökan är en effekt av Saab-krisen, vi har haft starka finanser, men nu har vi drabbats av likviditetsproblem, säger vd:n och ägaren Lennart Rylander till TT.

Framförallt under de senaste fyra månaderna har Motorcentrums försäljning av både Opel och Saab rasat dramatiskt.

Normalt har Saab stått för 70 procent av försäljningen i företaget.

– Vi har försökt men inte kunnat hitta märken att ersätta Saab med, säger Lennart Rylander som nu tvingas lägga ned företaget som hans far startade för 52 år sedan.

En konkursförvaltare ska driva verksamheten vidare och sälja ut olika delar. Lennart Rylander räknar med intresse för verkstäder, försäkringar och reservdelar.

Hoppet för Saab-försäljningen är inte lika stort.

– Det lär väl inte vara någon som hoppar in i Saab-båset just nu när man inte vet om tillverkningen kommer att finnas kvar.

Anders Edholm/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".