Staffan Olsson, IFO-chefen Gunilla Ahlman och rektor och iniativtagare Inger Grund. Foto: Thomas Graf/SR Väst
Färgelanda

Projekt ska hjälpa utsatta barn

Färgelanda kommun satsar på att utbilda sina kommunanställda, för att bli bättre på att tidigt fånga upp och stötta barn som riskerar att fara illa.

– Det här första delen av ett projekt, att få igång ett samarbete mellan personer som arbetar med barn här i kommunen, säger Staffan Olsson, expert på sekretess och anmälningsplikt.

I januari 2008 drog projektet i gång sen kommunen beviljats stöd på 200 000 kronor av Myndigheten för skolutveckling, för att finansiera projektet.

För pengarna har man bland annat anlitat en av landets främsta experter på sekretess och anmälningsplikt, Staffan Olsson. Han har fungerat som en katalysator för att inspirera de kommunanställda.

Totalt har 45 personer deltagit från ett tiotal olika professioner. Det handlar om barn- och mödravårdscentralen, vårdcentralen, folktandvården, skolans resursteam, lärare, förskollärare, fritidsgårdskonsulenter, svenska kyrkan samt individ- och familjeomsorgsenheten och LSS-teamet.

Den som drog igång projektet är Inger Grund, rektor i kommunen.

– Redan för 20 år sen motionerade moderaterna om en bred samverkan om barn som riskerar att fara illa. Det blev inget gehör då.

– Men när myndigheten för skolutveckling beviljade oss och nio andra kommuner med 200 000 kronor blev vi glada och beslutade oss för att dra igång projektet, säger Inger Grund.

Och nu när den första fasen i projektet avslutats tar de mer konkreta delarna vid.

– Vi har många ungdomar som har svårt att bo hemma. Då kanske det kan bli så att de får bo i egen lägenhet med massivt stöd av socialtjänsten.

– Det är en av många konkreta saker som fötts i det här projektet och som vi precis skall starta nu i juni, säger Gunilla Ahlman, chef för individ och familjeomsorgen i Färgelanda.

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".