Färre lärare med bättre elevkontakt på friskolan

Skilda världar eller lika inför skollagen? Radio Väst har granskat den kommunala Torpaskolan och den fristående Fridaskolan i Vänersborg för att ta reda på vad som skiljer skolorna åt. Eva Widell har jobbat som NO- och mattelärare på Fridaskolan i sju år och hon säger att en av de större skillnaderna mellan friskolan och den kommunala skolan är den täta kontakten mellan elev och lärare.
Några av de största skillnaderna mellan Torpaskolan och Fridaskolan är antalet elever och sättet att arbeta på. På Fridaskolan går cirka 400 elever, varav drygt hälften på högstadiet. Fler elever vill skolan inte ta emot, för då kan de inte tillgodose alla barnens olika behov. Torpaskolan har idag cirka 430 elever, alla på högstadiet och skolan är skyldig att ta emot alla som bor i området och som söker sig dit. Vad gäller arbetssättet jobbar man på Fridaskolan alltid i 6-veckorsperioder då man fördjupar sig inom ett visst område, till exempel Industrialismen och det genomsyrar då all undervisning. Eleverna har vanliga lektioner fyra dar i veckan och en dag i veckan kan de sedan välja själva hur de vill fördjupa sig eller vad de vill träna mer på. Ett liknande system finns på Torpaskolan men bara under två veckor per termin, då eleverna väljer ämnesområde och sen får jobba väldigt fritt inom dom ramarna. På Fridaskolan arbetar man i grupper om 15-20 elever medan man på Torpa har strax under 30 i varje klass, vilket lärarna är missnöjda med. Vad det gäller lärartätheten så har Torpaskolan något fler lärare per elev än Fridaskolan, men båda ligger en bit under snittet för hela riket. En av fem lärare på Torpaskolan är obehöriga medan Fridaskolan inte har en enda lärare utan pedagogisk högskoleutbildning. Trots skillnaderna verkar det ändå som om lärarna på de båda skolorna är väldigt stolta över vad de har.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".