Arbetsmarknad

Sista dagen för Saab-uppsagda

I dag var sista dagen för många som har sagts upp från Saab. ”Det är en dämpad stämning”, säger Tomas Johansson, som arbetar i måleriet.

I dag var sista dagen för många på Saab som blev uppsagda för bara en månad sedan.

Tomas Johansson arbetar som produktionstekniker i måleriet och har fått ytterligare nio arbetsdagar innan han slutar men han kunde inte undgå att känna stämningen i Saab-fabriken.

Det är en dämpad stämning överlag, säger han. Det är jättetråkigt för alla som får ett sådant här negativt besked.

– Jag har ju bara varit här i tio år, så jag är ju nästan nyanställd i sammanhanget. Men jag hade ju hoppats på att få vara kvar, säger Tomas Johansson.

Tio år på Saab var alltså inte tillräckligt för att få stanna kvar och flera andra som fick sluta i dag har jobbat ännu längre i fabriken.

Samtidigt har Trollhättefabriken haft besök under veckan av möjliga köpare som Deutsche Bank plockat ut. De har fått se en välstädad fabrik som framhållits som en av de effektivaste i världen med stora framtidsplaner och tre nya modeller i pipeline.

Fabriken är dock i ett stort behov av pengar och det råder fortfarande oklarheter om bland annat patenträttigheter och äganderättigheter till verktyg värda miljarder. Så många som 27 stycken spekulanter har anmält sitt intresse.

Tomas Johansson och många av hans arbetskamrater har skrivit på ett återanställningsavtal som gäller under nio månader.

– Får man en köpare och någon som har resurser och viljan att satsa långsiktigt kan ju det betyda återanställning, säger han.

Jörgen Winkler
jörgen.winkler@sr.se
0522-67 00 51