”Föräldrarna har hittills alltid velat ha samtal med barnen på sjukhuset”. Foto: Tomas Oneborg/Scanpix
Vård och omsorg

Barn till sjuka ska få hjälp

Barn till missbrukare och psykiskt sjuka måste uppmärksammas och få stöd, annars far de riktigt illa. Det är grunden för ett strukturerat arbete inom vuxenpsykiatrin i NU-sjukvården.

– När en patient har sin första kontakt med sjukvården är frågan alltid densamma: Finns det barn i familjen och hur är det med anhöriga? säger Ulla Andersson, verksamhetschef för den psykiatriska öppenvården på Näl.

Finns det barn, så fyller man i ett ”barnformulär”, som följer med i patientens journal. Där står bland annat var barnen bor, vem som ansvarar för dem när patienten är på sjukhuset, vilka personer som är viktiga för barnen och vad de har för telefonnummer.

Föräldern erbjuds också samtal med barnen om sjukdomen. Det är oerhört viktigt, menar Lisa Stolpe, som är kurator på vuxenpsyk på Näl.

Små barn behöver träffa mamma och pappa och se var de finns. Större barn får information om sjukdomen och om vilken hjälp mamma och pappa kan få.

– Som barn tar man ett vuxenansvar för sin missbrukande eller psykiskt sjuka förälder och ser till att det fungerar hemma, säger Lisa Stolpe.

Öppenhet, kunskap och förklaringar om förälderns sjukdom hjälper barnet, menar man på psykiatriska kliniken på Näl. Då kan barnet förstå att det inte är barnets fel att mamma eller pappa är sjuk eller missbrukar.

Och föräldrarna har hittills alltid velat ha samtal med barnen på sjukhuset, säger Lisa Stolpe.

– Är det något de bär på så är det skuld för sina barn och får barnen komma och prata så blir de lättade. Det är något de velat, men det är så svårt att våga.

Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se
0522-67 00 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".