Författaren Thomas Thorild, 250 år
Hällevadsholm

Thomas Thorild får egen plats idag

I dag är det 250 år sedan författaren Thomas Thorild föddes i Svarteborg. Och vid lunchtid idag invigs Thomas Thorild-platsen i Hällevadsholm.

Han har kallats den förste svenske feministen, kronolänsmanssonen Thomas Thorild från Blåsopp i Svarteborg.

Han verkade i den epok på 1700-talet som kallades frihetstiden, men han var för radikal, anklagades för att ha varit med och planerat en statskupp och landsförvisades till Tyskland där han dog knappt 50 år gammal. I dag -250 år efter födelsen -får han sin egen plats i Hällevadsholm, bänkar och böcker av sten.

– Och där kan den som önskar sätta sig ner och tänka fritt,säger Leif Svensson, ordförande i Svarteborgs Hembygdsförening. Ja, Tänka fritt är stort, tänka rätt är större var Thomas Thorilds valspråk. Länge var han bortglömd i sin hembygd.

– Det skall väl erkännas att han levde i skymundan för oss fram tills för några år sedan då man tog kontakt från Neuenkirchen i Tyskland, där han ligger begravd, säger Leif Svensson.

Nu har Thomas Thorild fått sin renässans. För ett par år sedan startades Thomas Thorild-sällskapet och nu får han sin egen plats i Hällevadsholm.

– Nu tror jag att han får leva kvar länge, för den här platsen kan ingen fördärva, säger Leif Svensson.

Bosse Adriansson bo.adriansson@sr.se 0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".