Sopavgifter höjs

Avfallsbolaget TRAAB chockhöjer sin taxa med nästan en fjärdedel för att ta emot sopor från sina ägarkommuner. Så nu kommer det att bli dyrare sophämtning i bland annat Uddevalla. Orsaken är att Trestadsregionens Avfalls AB, TRAAB, bara får in hälften så mycket rötbart avfall som det kalkylerat med, alltså matrester och annat som vi lägger i den gröna påsen när vi sorterar våra sopor. TRAAB har också fått större kostnader än beräknat för det brännbara avfallet
Avfallsbolaget TRAAB chockhöjer sin taxa med 23 procent för att ta emot sopor från sina ägarkommuner. Det kommer för litet potatisskal och andra matrester till den nya rötningsanläggningen på Häljestorp som byggdes för 63 miljoner kronor, så nu blir det dyrare sophämtning i bland annat Uddevalla. Det var förra året som rötningsanläggning invigdes. Den producerar gas för bland annat uppvärmning av fastigheter. Men TRAAB får bara in hälften så mycket rötbart avfall som man kalkylerat med. Det rötbara avfallet är de matrester och annat som vi lägger i den gröna påsen när vi sorterar våra sopor. Dessutom har TRAAB fått större kostnader än beräknat för det brännbara avfallet, det som hushållen lägger i den röda påsen. TRAAB skickar bort det avfallet för förbränning och eftersom det är brist på kapacitet i landet har priserna stigit. Nu diskuterar TRAAB med energibolagen i Trollhättan och Uddevalla om möjligheterna att bygga upp en förbränningsanläggning i regionen. Också norska intressen finns med i bilden. TRAAB ägs av kommunerna Trollhättan, Vänersborg, Lilla Edet, Uddevalla och Färgelanda. I mars blir också Mellerud delägare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista