Patrik sandström med 2008 års håkäring.
Smögen

Rekordhaj fångad vid Bratten

I helgen blev det en rekordfångst med spöfiske. Patrik Sandström från Onsala fick upp en håkäring, även kallad ishavshaj, på 130 kilo utanför Smögen:

– Det räcker inte med en vanlig fiskeutrustning, utan det krävs en utrustning av den grövre kalibern, säger Patrik Sandström. Nu kommer ändå rekordfångsten inte att registreras som ett rekord.

– Vi valde att sätta tillbaka fisken av olika anledningar. Fisken är otjänlig och inte till någon nytta och då kändes det meningslöst, ja nästan hemskt, att ta upp en sådan fisk. Så vi valde att nästan omedelbart kroka av den och sätta tillbaka den efter några fotografier -och det kändes väldigt bra att göra det, säger Patrik Sandström.

Men Patrik Sandström har ändå det svenska håkäringsrekordet på 66 kilo, en fångst förra året i Kattegatt. Den vägdes och registrerades -men ingen var intresserad.

– Det var ju bedrövligt och jag har fått många frågor om vad som hände med fisken. Köttet är giftigt och oätligt så det fanns ingen som helst chans att få nytta av den, säger Patrik Sandström.

Vad gör då en håkäring, även kallad ishavshaj eller grönlandshaj, utanför Smögen?

– Ja, utanför Smögen finns det ett för sportfiskare och fiskare numera välkänt djupområde som kallas Bratten med branta bergskanter och raviner. Det är väl en naturlig levnadsplats för hajarna i sina födosök.

Bosse Adriansson bo.adriansson@sr.se 0522 - 67 00 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".