Fackrepresentanterna lämnade idag in ett öppet brev och 13 744 stycken namnunderskrifter till regeringen. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
Bilindustrin

Bilfack lägger fram räddningspaket

Fackklubbarna på Saab och Volvo har enats om en serie förslag som de menar ska rädda den svenska bilindustrin, och 140 000 arbetstillfällen.

Facken vill ha en skrotningspremie, lik den som Tyskland har infört. De begär också extraavdrag för tjänstebilar, lägre skatt på personalrabatter för bilköp och förlängd skattebefrielse för miljöbil.

– Jag tror säkert att det kommer komma upp fler ideér framöver, men man måste ju börja någonstans. Och det känner vi att det har man varit för dålig från regeringens sida att göra, säger Annette Hellgren, fackförbundet Unionens ordförande på Saab i Trollhättan.

Hon är en av de åtta fackliga ledare som skrivit under debattartikeln. Hon hoppas nu att regeringen lyssnar på bilfacken.

– Vi hoppas att regeringen tar på allvar de krav och det vi försöker få dem att göra, det vill säga sätta i gång att stimulera svensk fordonsindustri så att hjulen börjar rulla igen. Det tycker vi är viktigt och det tycker också drygt 13 000, säger Annette Hellgren till Sveriges Radio Väst.  

Under eftermiddag uppvaktade fackförbunden IF Metall, Unionen och Sveriges Ingenjörer statssekreterare Jöran Hägglund på näringsdepartementet med en lista på sina åtgärdskrav. Och då har de också med sig 13 000 namnunderskrifter i ett upprop för att rädda den svenska bilindustrin.

– Vi har också en propå att man ska försöka sätta fart på de här pengarna som man garanterade fordonsindustrin här i december när man gick ut och sa att vi ska ha en livskraftig fordonsindustri om 20 år i Sverige, och så vitt jag vet är det fortfarande inga pengar som faktiskt är utbetalade av de här olika delarna av 28 miljarder, och det tycker vi är alldeles för dåligt.

De fackliga ledarna varnar i en debattartikel i Dagens Nyheter för att det får dramatiska följder om bilindustrin försvinner från Sverige. De förutsäger att skattebortfallet när 140 000 blir arbetslösa skulle drabba skola, vård och omsorg mycket hårt.

– För oss är det en viktig markering och manifestation för svensk fordonsindustri och vi vill ju skapa i så fall åtminstone debatt och opinion. Och förslaget går ut på att har vi en slagkraftig fordonsindustri så kan vi ha en bättre skola, vård och omsorg i och med att det genererar mycket skatteintäkter, säger Annette Hellgren.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".