Vård och omsorg

Elever får klamydiatest i skolan

Nu ska det bli lättare för skolelever att testa sig för könssjukdomen klamydia, åtminstone i sju gymnasieskolor i Västra Götaland. En av skolorna finns i Uddevalla.

I de sju skolorna ska gymnasieeleverna under en tid kunna få provtagningskit från skolsköterskan, istället för att få klamydiatesten hemskickade. Syftet är att få fler ungdomar att testa sig.  

Det är en skola i Uddevalla, tre skolor i Göteborg, två i Borås och en i Skövde som deltar i projektet.

– Vi har fått indikationer på att en del ungdomar känner det olustigt att få ett vadderat brev hemskickat, säger Peter Nolskog, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

Skolsköterskan ska bara förmedla kontakten med hemsidan klamydia.se där man beställer testen, och sedan dela ut provtagningskitet när det kommit.

De elever som testar positivt för klamydia hänvisas till en ungdomsmottagning eller vårdcentral för behandling.

– Om projektet faller väl ut, tänker vi erbjuda alla gymnasieskolor i Västra Götaland att, från någon gång i höst, påbörja samma verksamhet, berättar Peter Nolskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".