Mellerud

38-åring mördades med bultpistol

Uppdaterad 12:17
Den 38-årige Mellerudsbon mördades i starkt berusat och hjälplöst tillstånd med samma verktyg som används för att döda slaktboskap. Idag måndag åtalades den misstänkte gärningsmannen, en 44-årig granne, för mord.

Polisen har under förundersökningen inte velat säga hur den 38-årige golfbanearbetaren i Mellerud bragtes om livet i sin bostad på landsbygden sydväst om Melleruds tätort dagarna den 25-26 februari. Idag när åtalet lämnades in till Vänersborgs tingsrätt blev det känt.

Den åtalade 44-årige lantbrukaren misstänkts ha dödat sin granne med den moderna varianten av en slaktmask – en bultpistol som används när djur ska avlivas på slakterier.

Männen hade druckit alkohol tillsammans och 38-åringen var enligt åtalet kraftigt berusad och i hjälplöst tillstånd, när 44-åringen satte en bultpistol för slaktbruk mot sin grannes panna och tryckte av.

Enligt åklagaren Per-Åke Kvarnström visade den misstänkte gärningsmannen särskild grymhet genom att utnyttja 38-åringens hjälplösa tillstånd och dessutom orsaka honom ett långt utdraget dödsförlopp.

Mannen dog först efter många timmar. Han kunde lyfta sin telefonlur när någon senare ringde hem till honom, men var ur stånd att säga något.

Mord med slaktmask/bultpistol är mycket sällsynt. Rättsläkarna i Västsverige känner tidigare bara till självmord med sådana verktyg.

Ett av vittnena i den kommande rättegången blir professor Bo Algers vid Sveriges Lantbruksuniversitet, expert på slaktmetoder.

En liten rättspsykiatrisk undersökning som gjorts av 44-åringen visar att han inte är allvarligt psykiskt störd. Han nekar till brott.

Jan Gustafsson
jan.gustafsson@sr.se 
0522-67 00 53

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".